Publicaties

Intelligente Ongehoorzaamheid. - voorjaar 2018

Door Jaap Peters

Fascinerend dat een geleidehond een commando weigert als dit gevaar oplevert voor de baas, maar ook voor de hond zelf. Dit speciale vermogen kent de mooie naam intelligente ongehoorzaamheid. Best lastig om dit te leren, zeker als je er van nature juist op gericht bent om de baas te gehoorzamen. Bij deze cruciale vaardigheid is een heldere missie van belang. De geleidehond mag best van regels afwijken, maar dan wel binnen de kaders van de collectieve ambitie van baas en hond: het baasje mag hoe dan ook niet in gevaar komen. Een artikel dat eigenlijk gaat over leiderschap, maar nog meer over leiding geven (in twee woorden).

Veranderen? Als we nu eens beginnen bij de vakmensen! - 3 april 2018

Door Jaap Peters

Onder de paraplu van Buurtzorg werd twee jaar geleden Stichting Familiehulp opgericht, na het failliet van de grote thuiszorgorganisatie TSN. Dat proces heeft volgens ons (DeLimes) het vak verandermanagement een extra dimensie gegeven, die overigens nog lastig precies is te duiden. Als je (a) de juiste randvoorwaarden creëert en (b) voldoende warme ondersteuning biedt, kom je kennelijk een heel eind om een verlieslatende onderneming in één klap winstgevend te maken.

We zijn met het Rijnlands denken de hype allang voorbij - 30 januari 2018

Door Jaap Peters

Tien jaar geleden brak de crisis uit. Over de hoofdoorzaak waren de meeste mensen het snel eens: het Anglo-Amerikaanse aandeelhoudersdenken. Automatisch kwam het volle licht op het Rijnlandse gedachtengoed te staan. Want zou deze management-tegenhanger een goed alternatief zijn? Jaap Peters maakt de balans op.

Fout plaatje. - 30 november 2017

Door Jaap Peters

Steeds vaker kom ik dit type plaatjes tegen, die ons op een andere manier naar organisaties willen doen kijken: links een zijaanzicht en rechts een bovenaanzicht. In het gedrag van de medewerkers kun je gelijk merken, welk van de twee organisatiemodellen ze in hun hoofd hebben.

Zorg op het juiste moment bij de juiste persoon? - oktober 2017

Column door Jaap Peters

Dankzij de ouders van Martin van Rijn, Hugo Borst en zijn kompaan Carin Gaemers kan de verpleeghuiszorg permanent rekenen op aandacht. Het raakt ons immers allemaal: via onze ouders of onszelf als we straks in de buurt van de 85 jaar komen.

De Rijnland Trilogie - 27 oktober 2017

Door Jaap Peters

Naast het blauwe (2009) en rode boekje (2012) nu het groene Rijnland Veranderboekje (2017). Was dat nu echt nodig? Ik denk het wel. De kennis over #Rijnlands is niet zo groot als de meeste ‘kenners’ van zichzelf denken.

Abstracter dan een Theezakje. - juli 2017

Door Jaap Peters.

Welke organisatie werkt in jou?

Soms kun je je klanten hopeloos in verwarring brengen met de vraag of ze hun organisatie wel eens hebben vastgepakt, geroken, gehoord of geproefd? De organisatie is immaterieel van aard en speelt zich ergens in jouw hoofd af, een reorganisatie dus ook! Een theezakje is een stuk minder abstract. Hordes mensen nemen het begrip ‘organisatie’ echter bloedserieus; juristen noemen organisaties zelfs een rechtspersoon. Je kunt denken dat je in of bij een organisatie werkt. Dat is dus niet zo. Die organisatie werkt in jou!

 (Column in Magazine Wij zijn Durf! juli 2017)

 

Omgaan met regels vraagt vakmanschap - mei 2017

Door Jaap Peters

Vakmensen, zoals bijvoorbeeld uw kapster (v/m), zitten vol met regels over hoe te knippen. Ze hebben daarvoor een meerjarige beroepsopleiding gevolgd en veel geoefend. Ze kunnen elkaars werk goed beoordelen en zo ‘het vak’ op een hoger plan brengen. Dat vak zit echter ondertussen bij hen niet meer aan de buitenkant verpakt in handboeken, maar ze krijgen door het maken van ‘vlieguren’ het in dit geval letterlijk in de vingers.

(Discussie in Adfiz Magazine Vakmanschap nr. 4, mei 2017, pag 17)

Van stilstaan bij naar omslagpunt ! - voorjaar 2017

Door Jaap Peters in  Slow Management nr. 40 Omslag!

Help mee het speelveld, de spelregels en misschien welhet hele spel te veranderen

‘Schaamte en trots hebben veranderkracht.’ - 26 januari 2017

Door Jaap Peters

Het afgelopen jaar hebben de deelnemers aan Waardigheid en trots gewerkt aan hun verandering. Projectleiders van de themagroepen komen in de tweede helft van januari bij elkaar om ervaringen en tussenresultaten te bespreken. Aansluitend op deze themabijeenkomsten kunnen de deelnemers zich laten inspireren tijdens een lunchsessie door een spraakmakende spreker. Maandag 23 januari nam organisatieactivist Jaap Peters de lunchlezing voor zijn rekening.

De Werkgemeenschap - 11 december 2017

Door Jaap Peters

column voor Management & Consulting

De meest veronachtzaamde community is waarschijnlijk de zogenaamde werkgemeenschap. Neem een bouwplaats waar allerlei mensen samenwerken van verschillende organisaties met een gemeenschappelijk doel. Of de ouders, scheidsrechters, opa’s en oma’s,
lijntrekkers, kantinevrijwilligers die ervoor zorgen dat de kids op zaterdagochtend de wei in kunnen.

Vooruit naar vroeger - 13 september 2017

Door Jaap Peters

columns voor Management & Consulting

Ik heb de grammofoonplaat (bijna) zien verdwijnen. Maar ook de cassetterecorder, bandrecorder, datrecorder, cd-speler, videorecorder en dvd-speler. Ik heb zelfs nog een dcc-speler gehad. Als ik de ruimte had gekregen van de redactie, dan had ik nog een halve bladzij
kunnen vullen met apparaten die inmiddels op zolder staan.

Welke organisatie werkt in jou? - 26 juni 2017

Door Jaap Peters

column voor Management & Consulting

De roep om evidence-based-tools én professionals die meer intuïtief te werk gaan, suggereert een zekere tegenstelling. Soms kun je klanten hopeloos in verwarring brengen met de vraag of ze hun organisatie wel eens hebben vastgepakt, geroken, gehoord of geproefd.

Hugo Borst... en nu wij? - 20 februari 2017

Door Jaap Peters

column voor Management & Consulting

Hugo Borst werd dankzij zijn columns in het Algemeen Dagblad over de langdurige zorg een van de helden van 2016. Hij schreef uiteindelijk een manifest Scherp op ouderenzorg voor betere verpleeghuiszorg dat door 103.000 mensen werd ondertekend. Het verenigde zelfs de tot voor kort zwaar verdeelde politieke partijen. Helden dienen vaak als voorbeeld, zoals in menige leergang leiderschap wordt voorgehouden. Nou, waar wachten we nog op?

De stand van het vak - 7 november 2016

Door Jaap Peters

column voor Management & Consulting

‘Ik heb geen mening over voetbal, ik heb er verstand van’, zei Johan Cruijff ooit. Klinkt arrogant. Maar ga jij naar een tandarts die geen tandheelkunde heeft gestudeerd maar wel een mening heeft over jouw gebit op basis van een subjectief ingevulde SWOT-analyse of BCG- matrix? En vervolgens is zij/hij begonnen met het implementeren van een verbeterprogramma conform LEAN-principes?

De veranderstrategie heeft de werkvloer nooit bereikt - 16 augustus 2016

Door Jaap Peters

column voor Management & Consulting

Op 20 mei bereikte het rapport Handelen naar waarheid over de ‘professionele buikpijn’ bij de Recherche (opsporing) het landelijk nieuws. Ik hoorde het in de auto op NPO Radio 1.

Geluk is ook niet alles - 2 juni 2016

Door Jaap Peters

column voor Management & Consulting

Dat is de titel van een boekje uit 1983 van therapeut Paul Watzlawick, vooral een soort receptenboekje over hoe je in de puree kunt raken. Vlak voor de Kerst afgelopen jaar kwam professor Ap Dijksterhuis aan het woord in de Volkskrant. Een wetenschappelijk georiënteerde gelukszoeker: het zit niet in de omstandigheden, maar in de mate waarin je je bewustzijn onder controle hebt.

Changing the change-makers - 10 maart 2016

Door Jaap Peters

column voor Management & Consulting

Je moet niet alles geloven wat je denkt’, kwam ik in 2014 tegen op een poster van Loesje. Het is inmiddels een van mijn favoriete quotes geworden. Zeker als we aan het kantelen zijn, is de oude logica niet meer per definitie relevant voor wat er na ‘the leap’ (de sprong) belangrijk is.

Verandering nog vaak top-down opgelegd - 10 december 2016

Door Jaap Peters

Het verschil tussen organiseren en managen in veranderprocessen.

De effectiviteit van veranderprocessen is vaak nihil door de illusie van maakbaarheid. Dat stellen Dr. Arend Ardon en Dr. Jaap Peters. Te veel organisaties denken nog steeds dat gedrags- en cultuurverandering van bovenaf opgelegd en ingevoerd kunnen worden. Het tegendeel is waar: verandertrajecten die op deze manier worden ingestoken, zijn gedoemd te mislukken.

'Regels zijn er voor mensen die het niet begrijpen’ - 5 september 2016

Door Jaap Peters

Mensen op de werkvloer aan het roer, staf en management in een ondersteunende rol: dat is min of meer de basis van het Rijnlands organiseren. Ofwel: de front office stuurt de back office aan. Huisartsen, tandartsen, horecagelegenheden en de politie zijn in de regel volgens dit model georganiseerd. Organisatiekundige Jaap Peters: ‘Ook grote zorginstellingen kunnen op deze manier werken.’ Het resultaat: betere zorg, hogere klanttevredenheid, gelukkigere werknemers en lagere overheadkosten.

Het Rijnland Model anders bekeken - 4 april 2016

Door Jaap Peters

Essentiële verschillen binnen de organisatiekunde.

In 1991 introduceerde de Fransman Michel Albert (1930-2015) het begrip Rijnland Model in zijn spraakmakende boek ‘Capitalisme contre Capitalisme’. Na het vallen van de Muur in 1989 viel het hem op dat zich twee vormen van kapitalisme ontwikkelden: een Europese (landen in het stroomgebied van de Rijn) en een Amerikaanse variant (Angelsaksisch Model). Je ziet het pas als je het door hebt. Dit is typisch zo’n geval. In dit artikel gaan we vooral in op het meest essentiële verschil tussen de beide varianten binnen de organisatiekunde. Belangrijk is dat je een weloverwogen keuze maakt en niet ergens stuck in the middle blijft hangen.

 

Vakmensen aller landen, verenigt u! (NRC Next, 20 mei 2015)

Door Esther Barfoot en Harold Janssen

Pamflet Voor een sterke economie moet vakinhoudelijke kennis weer belangrijker worden dan regeltalent, zo stelt Mathieu Weggeman afgelopen zaterdag in nrc.next. Hij legt de vinger op de zere plek, zonder meer. Maar hoe had hij gedacht dat dat ging gebeuren zolang ‘mensen die goed kunnen praten’ de baas zijn? Daarvoor moeten die vakinhoudelijk deskundigen eerst onder hun juk vandaan komen. Voor hen is dit stappenplan.

Themanummer 28 Zorg in Beweging, voorjaar 2014

Themanummer 28 Zorg in Beweging, voorjaar 2014

(€ 15,-- per stuk inclusief BTW + verzendkosten)

Van Human Factor tot Coöperatieve Anarchist. Een andere kijk op verandering.

Door Harold Janssen en Jaap Peters

Verschenen in het themanummer "Waarnemen" nr 31 van het kwartaalmagazine Slow Management

Het is inmiddels alweer een cliché: we leven niet in een tijdperk van verandering, maar in verandering van tijdperk. Klassieke benaderingen om organisaties zich te laen aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Productiever is het om uit te gaan van de veranderingen die in alle uithoeken van de samenleving volop in gang zijn. En de vraag te stellen of de gangbare ordening in organisaties überhaupt wel een antwoord kan bieden. Hoe de medewerker van human factor tot coöperatieve anarchist werd.

 

 

Rijnlands voor de verandering. Stop met het denken voor de ander ook in onze publieke organisaties!

Door Harold Janssen en Jaap Peters

Verschenen op Management.site op 6 mei 2014 en verschenen in het themanummer "De Nieuwe Gemeente" nr 29 van het kwartaalmagazine Slow Management

‘Een sterke economie heeft baat bij een hoge kwaliteit van dienstverlening door de overheid. Dat kan alleen als we vakmanschap meer ruimte en waardering geven. Mensen in de voorste linie van het onderwijs, in de zorg en bij de politie moeten trots kunnen zijn op hun werk en zich gesteund weten door hun leidinggevenden. Vertrouwen, ruimte en voldoende tijd zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden. Niet toegeven aan de reflex om op elk incident te reageren met nieuwe regelgeving. Bewezen vakmanschap belonen met minder verantwoording en controle. Het loongebouw moet zo in elkaar zitten dat echte vakmensen voor promotie niet hoeven te vluchten in managementfuncties’. Bovenstaande alinea komt uit de Inleiding van het Regeerakkoord ‘Bruggen slaan’ (29 oktober 2012) van het kabinet Rutte II. Een indrukwekkende passage. De passage doet feitelijk een voorstel over hoe organisaties ingericht moeten zijn in het onderwijs, in de zorg en bij de politie.

 

100 Jaap piepel-managen is wel genoeg

Door Harold Janssen en Jaap Peters

Verschenen in het themanummer "Taylor Voorbij" nr 18 van het kwartaalmagazine Slow Management

Het vervaardigen van een T-Ford, die in 1910 van de band rolde, vergde 7.882 handelingen. Henry Ford was heel precies in die dingen. In een bepaald jaar, zo had hij laten uitrekenen, waren voor de productie 949 ‘sterke mannen’ nodig
met alle vier de ledematen, 2.627 mannen met één been, 715 met één arm, tien blinden en twee mannen zonder armen. Henry Ford, grondlegger van het competentiemanagement?